novinky1

Brazília skúma molekulu peptidu jedu „Agkistrodon lanceus“ a úspešne inhibuje 75 % COVID-19 u opíc

Výskumný tím Inštitútu fyziky Univerzity v Sao Paule v Brazílii zistil, že molekula „peptidu“ produkovaná jedom nazývaným „jararacussu“ úspešne inhibovala reprodukciu 75 % COVID-19 u opíc, čo môže byť prvá krok k vývoju lieku na boj proti COVID-19.

Výskum vo vedeckom časopise Molecular poukázal na to, že jed „Agkistrodon lanceus“ má molekulu, ktorá môže inhibovať proliferáciu COVID-19.Táto molekula je „peptid“ alebo „aminokyselina s rozvetveným reťazcom“, ktorá sa môže spojiť s enzýmom koronavírusu nazývaným „PLPro“ a ďalej inhibovať šírenie vírusu bez poškodenia iných buniek.Úspešne inhibuje šírenie 75 % COVID-19 u opíc.

Rafael Guido, docent z Inštitútu fyziky na univerzite v Sao Paule v Brazílii, povedal, že výskumný tím by mohol dokázať, že táto zložka hadieho jedu môže inhibovať veľmi dôležitý proteín vo víruse a táto „peptidová“ molekula má antibakteriálne účinky. vlastnosti a môžu byť syntetizované v laboratóriu, takže nie je potrebné loviť „hlavu kopija agkistrodon halys“.

Pluto, herpetológ z Butantan Institute v Sao Paulo, Brazília, povedal, že výskum neznamenal, že samotný jed „Agkistrodon lanceus“ dokáže vyliečiť koronavírus, pretože sa veľmi obával, že ľudia vyjdú na lov Agkistrodon lanceus“, veriac, že ​​by to mohlo zachrániť svet.Preto zdôraznil, že to tak nie je.

Univerzita v Sao Paule v Brazílii vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že výskumníci budú ďalej hodnotiť účinnosť rôznych dávok „peptidových“ molekúl a potvrdia, či dokážu zastaviť vírusy vo vstupe do buniek prvýkrát.V budúcnosti dúfajú v testovanie a výskum v ľudských bunkách, ale neuviedli konkrétny časový harmonogram.

Agkistrodon spearhead je jedným z najväčších jedovatých hadov v Brazílii s dĺžkou tela až 2 metre.Žije v lesoch pozdĺž pobrežia Atlantiku, ako aj v Bolívii, Paraguaji a Argentíne.


Čas odoslania: 16. novembra 2022